Huis360.nl
Financieel
17 mei 2020

Kan ik een hypotheek aanvragen met een studieschuld?

Kan ik een hypotheek aanvragen met een studieschuld?

Je bent afgestudeerd en hebt een mooie baan gevonden. Logischerwijs komt dan de stap om voor een eerste koophuis te kijken steeds dichterbij. Heb jij zoals velen een studieschuld overgehouden aan je studententijd? Een studieschuldmaakt het kopen van een huis lastiger maar niet onmogelijk! In dit artikel geef ik aan waar je op moet letten en wat er wél en niet mogelijk is.

Kan ik een hypotheek aanvragen met een studieschuld?

Ben jij opzoek naar een koophuis maar heb je nog wel een studieschuld? Dan kun je gewoon een hypotheek krijgen. Wel is het zo dat de hoogte van de schuld invloed heeft op het bedrag dat je eventueel kunt lenen bij de bank. Dit is eigenlijk heel logisch, je houdt namelijk maandelijks (door het aflossen van jouw studieschuld) een kleiner bedrag over voor de maandlasten van je hypotheek. Je kunt dus wel een hypotheek krijgen maar het maximale bedrag dat geleend kan worden wordt lager. Laat je vooral niet afschrikken dooreen studieschuld wanneer je een huis wilt gaan kopen. Meerdere wegen leiden namelijk naar Rome.

Krijg ik door mijn studieschuld een BKR registratie?

Wanneer jij een studieschuld hebt wordt dit niet geregistreerd bij het BKR. Er kan dus niet gezien worden dat jij een studieschuld hebt. Bij het Bureau Krediet Registratie checkt de bank welke leningen je op dit moment op je naam hebt en welke leningen je in het verleden hebt gehad. Dat de bank jouw studieschuld niet kan zien lijkt een mooie kans om niet aan te geven dat je een studieschuld hebt. Maar doe dit niet! Geef altijd aan dat je een studieschuld hebt. Wanneer je namelijk geen rekening houdt met je studieschuld en te veel gaat lenen, kun je in de problemen komen omdat je lasten te hoog zullen zijn.

Is het handig om mijn studieschuld versneld af te lossen of juist niet?

Een studieschuld versneld aflossen kan interessant zijn wanneer je een huis wilt gaan kopen. Wanneer je bijvoorbeeld nog een klein bedrag hebt af te lossen voor jouw studieschuld is het een optie om dit versneld te doen. Dit komt omdat voor een hypotheek word gekeken naar het totale geleende bedrag. Er word dus niet gekeken hoeveel jij al hebt afgelost.Heb jij bijvoorbeeld een studieschuld van 30.000 euro maar heb jij het grootste gedeelte van dit bedrag al afgelost, dan is het verstandig het overige bedrag versneld af te lossen. Doe je dit niet? Dan wordt jouw studieschuld berekent op 30.000 euro en zul je minder geld kunnen lenen voor jouw hypotheek.

Heb jij nog geen groot gedeelte van jouw geleende bedrag afgelost? Dan kun je twee dingen doen. Zo kun je ten eerste toch beginnen met aflossen. Echter neemt dit vaak toch nog een langere periode in beslag. Ten tweede kun je voor jezelf gaan sparen en een vermogen opbouwen. Met dit opgebouwde vermogen kun je het bedrag dat tekort komt voor de hypotheek betalen. Het aflossen van de studieschuld kun je daarna doen. Dit kan aangezien je daar tegenwoordig 35 jaar voor hebt. Let op! Denk goed na voordat je begint aan een hypotheek en bespreek elke stap die je wilt nemen met een adviseur of de bank.

Huis360.nl
17 mei 2020

Ook interessant om te lezen:

Uitstekend beoordeeld door verkopers op
PRIJZEN

Je huis verkopen met Huis360.nl kan al vanaf €360 (incl. BTW)

Meer over prijzen

Wil je direct de waarde van je huis weten?

Bekijk in enkele stappen de geschatte waarde van jouw huis. Vul hieronder je postcode in en bereken de geschatte waarde.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.